Kapak Hastalıkları

Kapak Hastalıkları

Şalazyon Nedir?

Şalazyon, göz kapağında bulunan gözyaşının yağ tabakasını salgılayan meibomian bezlerinin reaktif bir inflamasyonudur. Genellikle ağrısız lokalize bir şişlik olarak kendini belli eder. Zaman zaman hafif ağrılı  bir şekilde de başlayabilir. Büyüklüğüne göre göze yaptığı baskıyla birlikte suni bir astigmatizmaya neden olabilmektedir. Genellikle sadece kozmetik problemlerine yol açan  şalazyon hastalığının tedavisi cerrahidir. Oldukça sıkıntısız olan  ameliyat en fazla 15 dk sürmekte  hasta ameliyat masasından kalktıktan sonra günlük hayatına devam edebilmektedir.

Arpacık (Hordeolum ) Nedir?

Arpacık göz kapağında bulunan  çeşitli  salgı bezlerinin enfeksiyonudur. Tutulan bezin durumuna göre iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Gözkapağında ağrı, kızarıklık, şişkinlik ile kendini  belli eder. Sıcak pansuman ile genellikle iyileşme görülmekte, bu faydalı olmazsa küçük bir cerrahi uygulanmaktadır. Yardımcı tedavi olarak çeşitli damlalar tedaviye eklenmektedir.

Blefarit Nedir?

Kirpik dibi iltihabı olarak da tanımlanabilecek olan bu hastalığın  ön ve arka blefarit olarak  iki  tipi bulunmaktadır. Enfeksiyon (mikrobik)  yada salgı bezlerinin rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişebilecek bu hastalığın tedavisinde kapak temizliği (kirpik diplerinin temizliği) ve enfektif bir durum söz konusu ise antibiyotik damlalar kullanılmaktadır. Gözyaşı salgılayan bezlerin tutulmasına bağlı olarak gözyaşı film tabakasında da düzensizliklere yolaçabilmekte, bunun tedavisinde de suni gözyaşı kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bunlar da İlginizi Çekebilir